Meer leven in de brouwerij dankzij minder papier

“Een groot voordeel van de samenwerking tussen Isabel 6 en ons boekhoudpakket Microsoft Dynamics, is dat onze betalingsopvolging nu veel efficiënter verloopt.”

Sinds anno 1882 worden in Brouwerij Oud Beersel volgens aloude traditie lambiekbieren gebrouwen. Na de overname in 2005 kon Brouwerij Oud Beersel geleidelijk aan het klantenbestand uitbreiden, terwijl intensieve marketingactiviteiten zorgden voor steeds meer lokale en internationale bekendheid. Een winkel met een kassa binnen de brouwerij zorgt voor de verkoop aan particulieren; toch zijn het de horeca en de drankenhandels die voor een flink deel van de omzet zorgen, tot zelfs in Japan en Australië toe.

“Ook voor een kleine KMO als de onze zijn elektronische rekeninginfo en gestructureerde mededelingen zeer nuttig: onze betalingsopvolging verloopt nu
veel efficiënter”

Automatiseren
Om mee de groeiende administratie van het bedrijf in goede banen te leiden, worden een aantal boekhoudkundige taken zoals kwartaalaangiftes en jaarrekeningen aan een extern boekhoudkantoor uitbesteed. Het klanten- en leveranciersbeheer echter neemt Gert Christiaens, zaakvoerder bij Brouwerij Oud Beersel, voor zijn eigen rekening met het softwarepakket Microsoft Dynamics NAV.
Gert Christiaens: “Naarmate je als bedrijf verder groeit en personeel gaat aanwerven, is het gewoon niet meer mogelijk om alle informatie in je hoofd te bewaren: je moet overstappen op een bedrijfssysteem om informatie te kunnen delen.”

“Als zaakvoerder mag je geen tijd verliezen met administratie: alleen door te werken aan nieuwe projecten en nieuwe klanten te werven kan je vooruit. Isabel 6 is een
prachtig instrument om onze financiële administratie op een gecontroleerde manier in eigen handen te houden”

Tijdwinst
De opvolging van debiteuren vormde vroeger een moeizaam proces: papieren bankuittreksels moesten telkens manueel overgetypt worden in het boekhoudsysteem. Sinds Brouwerij Oud Beersel gebruik maakt van Isabel 6, verloopt dit heel wat vlotter. “Naast enkele grote klanten, hebben we vooral een groot aantal kleinere klanten die bestellingen plaatsen voor beperkte bedragen, met een groot aantal transacties tot gevolg. Alles bij elkaar geteld verloren we ieder jaar verschillende werkdagen alleen aan het invoeren van bankuittreksels en het koppelen aan de juiste facturen. Door de overstap naar elektronische rekeninginfo met Isabel 6, is dat nu verleden tijd”, stelt Gert Christiaens.

Rekeninginfo en gestructureerde mededelingen: ook voor kleine KMO nuttig
Vandaag zorgt Gert Christiaens ervoor dat zijn uitgaande facturen een gestructureerde mededeling bevatten. Klanten nemen die dan over bij het uitvoeren van hun betalingen. Bij het inlezen van rekeninginfo worden betalingen automatisch gekoppeld aan de juiste facturen in de boekhouding. “Het werken met rekeninginfo en gestructureerde mededelingen is ook voor een kleine KMO als de onze zeer nuttig : onze betalingsopvolging verloopt nu veel efficiënter. Dat heeft bovendien een rechtstreekse impact op de rentabiliteit van het bedrijf omdat we onze cashpositie beter controleren”, stelt Gert Christiaens.

Toekomst
Als groeiende KMO ziet men bij Brouwerij Oud Beersel de toekomst alvast met vertrouwen tegemoet. Gert Christiaens overweegt een uitbreiding van zijn activiteiten met de overname van andere bedrijven en de toegevoegde waarde van Isabel 6 als multi-banking oplossing zal hierdoor alleen maar toenemen. Bovendien wil Christiaens Isabel in de toekomst ook intensiever gaan gebruiken om niet alleen inkomende, maar ook uitgaande betalingen te beheren.

Besluit
“Als zaakvoerder mag je geen tijd verliezen met administratie: alleen door te werken aan nieuwe projecten en nieuwe klanten te werven kan je vooruit. Isabel 6 is een prachtig instrument om onze financiële administratie op een gecontroleerde manier in eigen handen te houden” besluit Gert Christiaens.

Bedrijfsprofiel
Brouwerij Oud Beersel brouwt sinds anno 1882 volgens aloude traditie lambiekbieren. In 2005 nam Gert Christiaens het bedrijf over om de traditionele brouwerij om te vormen tot een moderne en efficiënte onderneming. De Oude Geuze en Oude Kriek kregen onlangs versterking met de lancering van de blonde tripel Bersalis.
Het dynamisme van zaakvoerder Gert Christiaens werd in 2009 bovendien beloond met de uitreiking van de Ultimate KMO Makeover Award.

Bron: www.isabel.eu
V.U. Philippe R. Dubois, Keizerinlaan 13-15, 1000 Brussel