Oude Geuze Oud Beersel scoort hattrick ‘Down Under’

24 mei 2013 • Gisteren werden de resultaten bekendgemaakt van de 21ste editie van de Australian International Beer Awards. Ster van de avond was de Oude Geuze van brouwerij Oud Beersel. De Vlaams-Brabantse brouwerij won niet alleen het goud in de categorie ‘Lambic’ maar rijfde ook de trofee binnen voor ‘Best Belgian & French Style Ale’. Alsof dat nog niet genoeg was ging de Oude Geuze Oud Beersel ook aan de haal met de belangrijkste award, nl. die van ‘Champion International Beer’.
De Australian International Beer Awards (AIBA) worden jaarlijks georganiseerd door de Royal Agricultural Society of Victoria in samenwerking met de University of Ballarat. Inmiddels groeide AIBA uit tot één van de belangrijkste bierwedstrijden wereldwijd. Dit jaar namen maar liefst 1490 bieren van 277 brouwerijen uit 35 landen aan het concours deel.

Gert Christiaens van brouwerij Oud Beersel wist even niet waar hij het had toen hij gisteravond het nieuws vernam: “In het verleden is onze Oude Geuze, net als sommige van onze andere bieren, reeds meermaals in de prijzen gevallen op internationale bierfora. Het is echter de eerste keer dat we naast de klassieke deelnamecategorie nu ook de internationale topaward winnen. Deze internationale erkenning toont aan dat onze traditionele lambiekbieren uit het Pajottenland en de Zennevallei tot de top van de bierwereld behoren.”

Toen Gert in 2005 terug leven bracht in de gesloten lambiekbrouwerij Oud Beersel, had hij zich tot doel gesteld om de traditionele lambiekbieren voor de komende generaties te beschermen. De voorbije jaren werd bij Oud Beersel flink geïnvesteerd in kwaliteit. Ook het vatenarsenaal breidde aanzienlijk uit. Dit jaar alleen al kwamen er 55 houten vaten van 600 liter en drie houten foeders van 3800 liter bij en binnenkort neemt Oud Beersel een nieuw systeem in gebruik om het vatenpark nog beter te onderhouden.

De traditionele lambiekbieren zijn in volle opmars, zowel in het binnenland als aan de andere kant van onze planeet. “Het doet deugd te zien dat onze inzet voor de lambiekbieren geapprecieerd wordt en dat een Oude Geuze als beste bier uitgeroepen wordt over alle bierstijlen heen, wereldwijd. Dit is een pluim voor alle lambiekbrouwers die van hun passie hun levenswerk hebben gemaakt”, aldus Gert Christiaens.
www.oudbeersel.com

Brouwerij Oud Beersel, opgericht in 1882, is gelegen in het Vlaams-Brabantse Beersel. Eind 2002 werd Oud Beersel in zijn voortbestaan bedreigd door een gebrek aan opvolging in de familiale onderneming. In 2005 nam Gert Christiaens de brouwerij over. Hij startte de brouwactiviteiten opnieuw op met respect voor traditie en ambacht. Oud Beersel produceert op dit ogenblik zes bieren: Oude Lambiek, Oude Geuze, Oude Kriek, Bersalis Tripel, Bersalis Kadet en Framboise Oud Beersel. Oud Beersel is sinds 2006 lid van de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL). In 2009 won de brouwerij de wedstrijden ‘Ambacht in de Kijker’ en ‘Ultimate KMO Makeover’.

In 2007 werd Oude Geuze Oud Beersel door het magazine ‘Beers of the World’ uitgeroepen tot ‘The World’s Best Gueuze’. Een jaar later rijfde deze Oude Geuze het zilver binnen op de World Beer Cup 2008 en een Ratebeer 2008 Gold Medal voor de Oude Kriek. In 2009 riep ‘Beers of the World’ Oude Kriek Oud Beersel uit tot ‘The World’s Best Kriek’ en de Oude Geuze tot ‘The World’s Best Gueuze’. In 2011 werd Oude Kriek Oud Beersel op de Australian International Beer Awards verkozen tot ‘Best Belgian Ale’. Vorig jaar ging de Beerselse brouwerij in Australië met maar liefst vier eremetalen aan de haal. Bersalis Tripel werd in zijn categorie bekroond met een zilveren medaille en Bersalis Kadet, de Oude Geuze en Oude Kriek behaalden brons. Naar aanleiding van de Brussels Beer Challenge 2012 werd Oude Kriek Oud Beersel met goud en Bersalis Tripel met zilver bekroond.