Bieren uit Zennevallei behoren tot wereldtop

GOUD EN ZILVER VOOR BROUWERIJEN BOON EN OUD BEERSEL
Bieren uit Zennevalei behoren tot wereldtop
Brouwerij Boon uit Lembeek haalde voor de vierde keer een gouden medaille op de World Beer Cup, de belangrijkste biercompetitie ter wereld. De Oude Geuze van brouwerij Oud Beersel behaalde zilver.

De World Beer Cup is de belangrijkste inter-nationale biercompetitie en wordt om de twee jaar georganiseerd door de Amerikaanse Brewers Association. De juryleden proeven de bieren ‘blind’. In bierkringen wordt de World Beer Cup soms omschreven als de ‘Olympische Spelen van de biersector’. Liefst 4.754 bieren van 1.403 brouwerijen uit 58 landen namen deel aan de World Beer Cup 2014.

In de categorie ‘Belgian Style Sour Ale’ was de gouden medaille – na winst in 2008, 2010 en 2012 – opnieuw voor brouwerij Boon uit Lembeek. Waar eerder al twee keer de Oude Geuze als beste werd bekroond en één keer de Mariage Parfait, was dit keer de gouden medaille voor de Oude Kriek Boon.

De Oude Geuze Boon werd bekroond met brons. Het zilver was voor de Oude Geuze van streekgenoot Oud Beersel.
Een opmerkelijke prestatie van Boon: geen enkele andere Belgische brouwerij slaagde erin om vier keer na elkaar op de World Beer Cup goud te veroveren. Voor zijn Oude Geuze verwerkt Boon uitsluitend zelf gebrouwen lambiek. Negentig procent van het mengsel bestaat uit malse lambiek, die minimum 18 maanden oud is. Daar wordt vijf procent karaktervolle oude lambiek van drie jaar en nog eens vijf procent zeer jonge lambiek aan toegevoegd.

Stevige concurrentie
Brouwer Frank Boon is niet onge-voelig voor de internationale erkenning. ‘Tien jaar geleden na¬men we voor de eerste keer deel aan de World Beer Cup. En iedere keer kwamen er één of meerdere trofeeën richting Lembeek. De concurrentie neemt nochtans almaar toe. In vergelijking met 2008 namen er dit jaar liefst 65 procent meer bieren deel aan dit concours. 89 bieren waren afkomstig uit ons land. Vijf Belgische bieren werden bekroond!

Ook Gert Christiaens, de zaak¬voerder van de brouwerij Oud Beersel, is opgetogen met de World Beer Cup Award.
‘Onze Oude Geuze is, net als som¬mige van onze andere bieren, reeds meermaals in de prijzen ge¬vallen tijdens internationale com¬petities. Maar deze wedstrijd wordt beschouwd als de top. Met de internationale erkenning is aangetoond dat de traditionele lambiekbieren uit de Zennevallei tot de wereldtop behoren!

Bron: Standaard Vlaams-Brabant